avtomobilski katalizator
Razno

Avtomobilski katalizator ohranja naše okolje čisto in zdravo

29. junija 2021

Avtomobilski katalizator je naprava v avtomobilu. Ta pa zmanjša koncentracijo plinov iz izpuha, ki so za človeka in okolje škodljivi. Ta naprava deluje prti nižjih temperaturah, zato v izpuhu nastanejo čim man škodljive snovi. Ko katalizator pri avtomobilu izpuhe očisti, pridejo ven in izpuha voda, pa tudi ogljikov dioksid namesto da bi izpuhtel v zrak ogljikov monoksid in dušikove spojine. Namesti se ga v cev izpuha. Deluje takoj, ko se malo ogreje. Avtomobilski katalizator ravno zaradi tega super učinkuje tudi pri kratkih mestnih vožnjah, te pa največ onesnažijo zrak z izpuhi.

avtomobilski katalizator

Avtomobilski katalizator je uporaben zgolj a avtomobilu, ta pa ne sme uporabljati osvinčenega bencina. Svinec namreč katalizator uniči, ker ta reagira s sestavinami izpuha. Tako se njegovo delovanje konča. Avtomobili, ki imajo notranje izgorevanje energijo za zagon pridobijo za vse naprave v avtu. To so lahko luči in drugi električni pripomočki v avtu. Ta zagon pa pride iz različnih naftnih derivatov. Kop izgorevajo pa poteka veliko število reakcij in pri tem nastaja ogljikov dioksid. Zraven pa še vodna para ter plin. Takrat se največ energije postori in plini, ki pridejo iz izpuha niso strupeni.

Avtomobilski katalizator mora dobro delovati, da se okolje lahko ohrani in ne pridejo iz izpuha škodljive snovi, ki os zelo strupene. Zato ga vsako leto pregledajo na tehničnem pregledu in merijo, če še deluje dobro. V primeru, da ne deluje dobro, avto tehničnega pregleda ne naredi. Takrat je treba avtomobilski katalizator takoj zamenjati in v treh dneh zopet narediti tehnični pregled, da je avto brezhiben. Šele takrat lahko spet greste na cesto s me avtom. Zato že prej pojdite k avtomehaniku in serviserju, da vam pregleda avto ter katalizator, da bo naredil tehnični pregled. Če je potrebno bo imel dovolj časa, da katalizator nabavi in ga zamenja. Zgoraj je tudi povezava, kej se dobi kakovosten.