Avtomobili in oprema

Avtosedeži za varnost otrok

26. februarja 2014

Varni avtosedežiUdobje, predvsem pa varnost avtosedeža je zagotovljena le takrat, ko so vsi varnostni elementi pravilno uporabljeni.

Eden najpomembnejših varnostnih elementov vsakega avtosedeža je varnostni pas. Starši in druge osebe, ki prevažajo otroke v vozilu se velikokrat znajdejo pred dilemo kako močno zatisniti varnostni pas. Splošno znano je, da so otroci v avtosedežih povečini premalo čvrsto zapeti.

Avtosedeži nudijo varnosti predpisane zahteve le takrat, ko je pas čvrsto pripet. V primeru preveč ohlapnega zapetja lahko otrok ob trku ali močnejšem zaviranju namesto v predvidene cone, ki absorbirajo energijo pojemka, z različnimi deli telesa udarijo v cone, ki predstavljajo nevarnost poškodb. V največji meri je sta tu izpostavljeni glava in hrbtenica.

Slabo in preveč ohlapno zapenjanje otroka v avtosedežu gre v največji meri pripisati strahu odrasle osebe, da bo otroku onemogočeno dihanje, ali ga celo poškodovalo.

Pravilno in ustrezno zapenjanje otroka se lahko preveri na različne načine. Najpreprostejši in najbolj enostaven način je, da potem ko smo otroka zapeli, preizkusimo silo zapenjanja s tem, da med pas in otroka zmoremo ustavit dva prsta. Sodobnejše metode proizvajalcev poznajo indikatorje zatezanja pasu. Indikatorji silo zatezanja izmerijo ter s pomočjo indikatorjev sporočajo ustrezno ali preveč oz premalo uporabljene zatezne sile. Največkrat so indikatorji optimalne uporabe zatezne sile avtosedeža obarvani zeleno, nasproti temu indikatorji z rdečo barvo označujejo nepravilno odmerjeno silo zatezanja varnostnega pasu.

Pomemben element varnosti avtosedeža je opazovanje otroka, bodisi direktno na prednjem sedežu, ali prek vzvratnega ogledala na zadnjem sedežu. Najpomembneje je opazovati gibanje otroka, predvsem pri pospeševanju, zaviranju ali bočnih silah, ko je vožnja skozi ovinek ali zavijanje. V primeru prevelikih odklonov gibanja naprej, nazaj ali vstran, moramo vozilo primerno in varno ustaviti. V naslednjem koraku pa izstopiti in otoka najprej pravilno namestiti, potem pa z varnostni pasom ponovno ustrezno čvrsto zapeti.