Avtomobili in oprema

Avtosedeži

3. novembra 2014

Se vam je že kdaj zgodilo, da je vaš otrok med vožnjo postal tako lačen, da je pričel sitnariti in trmariti? Verjetno se niste ustavljali in ste mu, kot večina izmed staršev, dovolili, da je svoje prigrizke pojedel kar med vožnjo. Na dvorišču pa ste se nato prijeli za glavo, ko ste videli, da so avtosedeži polni madežev, ki jih zlepa ne boste odstranili.

Vedeti morate, da vsaka hrana res ni primerna, da bi jo vaš otrok jedel kar med vožnjo, zato morate biti pri izbiri hrane previdni. Prvo pravilo, ki se ga morate držati, je, da otrok ne bo jedel hrane, po kateri mu je lahko med vožnjo slabo. Izogibajte se zelo mastni hrani, kamor sodi zlasti hitra prehrana. Mini hamburger sicer izgleda dobro in otrok ga ima verjetno zelo rad, a verjemite, da mu bo med vožnjo povzročal neprijetne bolečine v trebuhu, vožnja pa zaradi tega ne bo prijetna. Prav tako se izogibajte hrani, ki bi za sabo lahko puščala madeže. Sladoled, čips, lepljivi bomboni naj raje do doma počakajo v vrečki. Po takšni hrani bodo vsi avtosedeži precej umazani, madežev pa se zlahka ne boste znebili. Prav tako ne priporočamo lepljive in tekoče hrane, saj tudi v tem primeru tvegate, da bodo avtosedeži popackani, rešilo pa vas bo le globinsko čiščenje sedežev. Slaba izbira so tudi pijače, kot so kokakola, fanta in druge gazirane pijače, saj bodo v primeru politja na zadnjem sedežu za sabo pustile pravo razdejanje.

Avtosedeži
Če je vaš otrok med vožnjo res zelo lačen, raje izberite suho in nemastno hrano, ki za sabo ne pušča madežev. Rogljički in žemlja so dobra izbira, za potešitev žeje pa raje izberite kar navadno vodo, ki za sabo v primeru razlitja ne pušča madežev. Avtosedeži bodo mogoče polni drobtin, a verjemite, da lahko drobtine zlahka očistite, precej lažje kot pa bi iz avta odstranili mastne in lepljive madeže sladoleda ali hitre hrane.