Zdravje

Poskusite čaj Pu-erh

5. marca 2014

Pu-erh čajLjudje poznamo več vrst čajev, kot so zeleni, črni, beli, kamilični, šipkov ter drugi čaji. Mogoče manj znani in hkrati najnenavadnejši čaj pa je Pu-erh. Ponudbo čajev Pu-erh si oglejte na strani http://www.skodelica-caja.com/caji/pu-erh.html.

Pu-erh je vrsta zelenega čaja, ki je domnevno najstarejši čaj na svetu, njegovi trdno zviti lističi pa izvirajo iz kitajske province Yunnan. Zaradi svoje izredno temno rdeče barve sicer bolj spominja na črni čaj. Ime pomeni “kralj čajev”, kar niti ni nenavadno glede na njegov izredno močan in izrazito zemeljski okus. Narejen je iz zelenega čaja, ki ga stisnejo v pogače, cepijo z žlahtnimi mikroorganizmi in pustijo v vlažnem prostoru. Nato ga posušijo in čaj zori še več let. Za razliko od drugih čajev ima s starostjo boljši okus. Kot tudi drugi čaji, ima Pu-erh številne zdravilne učinke. Vsebuje veliko rudnin, vitamin E, antioksidant itd. Z rednim pitjem čaja blagodejno vplivate na izgubo telesne teže, saj pospeši izgorevanje telesnih maščob. Znižuje raven slabega holesterola in hkrati poviša raven dobrega. Uravnava krvni tlak, preprečuje prezgodnje staranje, pospešuje odvajanje vode, čisti sečila, preprečuje nastajanje ledvičnih kamnov, dokazano ščiti tudi pred nastankom raka.

Priprava Pu-erh čaja je povsem enostavna. Na skodelico vode odmerimo čajno žličko čajnih lističev. Vodo zavremo in z njo takoj prelijemo čaj. Pustimo stati približno 4-5 minut, nato ga precedimo. Zaradi izjemne kakovosti čaja ga lahko prelijemo še tretjič. Pijemo ga brez dodatkov. Če hočemo čaj pripraviti na tradicionalen kitajski način, zanje potrebujemo tudi gaiwan ter kitajsko skodelico, ki se uporablja za pripravo in pitje čaja. Za pripravo najprej splaknemo čaj. Pustimo stati približno dve sekundi, nato pa vodo odlijemo. Lističe ponovno prelijemo z vodo in počakamo dve sekundi. Zatem čaj odcedimo v čajniku. Postopek ponovimo največ dvajsetkrat oz. dokler se ne nabere poln čajnik čaja.

Pu-erh čaj lahko pijemo, kadar to želimo. Če hočemo, da dobro pripomore k hujšanju, se je potrebno po jutranji skodelici odpraviti na sprehod oz. izdatnejšo rekreacijo.