Prosti čas in zabava

David Vidrih: Kalaši

4. decembra 2015

Po potovanju po Pakistanu sem se družil s plemenom Kalaši. Po tem potovanju sem postal popolnoma prerojen David Vidrih. Pleme Kalaši živijo v razmerah, kjer imajo v bistvu osnove ali pa za naše pojme, niti osnov  za dostojno življenje. Poletje je pri njih dokaj prijetno, vendar zima pa ne pozna usmiljenja. Temperature se spustijo tudi do minus dvajset stopinj. Njihovo življenje je v bistvu konstanten boj za obstanek. Živijo brez elektrike, tekoče vode in gretja, vendar so v bistvu najsrečnejši ljudje, katere sem kdaj koli srečal. David Vidrih, to vendar ni mogoče, le kako preživijo? Velikokrat dobim takšna vprašanja vendar pravega odgovora ne vem. Enostavno živijo življenje in vsak dan kakor jim je dan. V bližnji reki se umivajo in tudi perejo perilo. Njihovo življenje je torej obogateno z minimalnimi materialnimi dobrinami. Kar pa je presunljivo, je njihova volja do življenja in neprecenljiv smisel za humor. Izredno so dobrovoljni in vedno pripravljeni priskočiti drug drugemu na pomoč.

https://www.youtube.com/watch?v=XtDBgTkwxhY

V našem svetu je bogat tisti, ki ima največ denarja, bogastva in materialnih dobrin z visoko vrednostjo. Pri njih je najbogatejši tisti, ki se najbolj razdaja in ki deli vse svoje materialno imetje z drugimi. Takšen človek velja za modrega in ostali iz plemena ga izredno spoštujejo. Oni ne poznajo besede depresija, ker je nihče še ni občutil. Njihova medsebojna povezanost in umirjeno življenje je vse kar potrebujejo za srečo. Ko sem spoznal in uzavestil to njihovo miselnost se je v meni prebudil nov David Vidrih. Razmislil sem o vseh moji prepričanjih, mojih razmišljanjih in o mojih resnicah. Zavedel sem se, da je pri nas vse preveč poudarka na materializmu in ne posvečamo se dovolj sebi in tudi drugim. Celo življenje se pehamo za materialnimi dobrinami, ki pa nam prinesejo le trenutno srečo. Za resnično lepe občutke v življenju je potrebno ceniti lepe, drobne trenutke. To so trenutke z ljubljenimi, družino in dobrimi prijatelji. Ja, ja, tudi David Vidrih je sentimentalen. V bistvu nisem toliko sentimentalen kot so to neke splošne resnice, katerih vrednost in smisel sem dojel šele takrat. Vse moje ugotovitve načeloma mi vsi že vemo, vendar jih je potrebno ponotranjiti oziroma uzavestiti. Ko enkrat vidiš na lastne oči, da za lepo življenje in za srečo ni potrebno veliko oziroma nič denarja, te popolnoma presune. Poleg tega ne poznajo ljubosumja ali kakršnikoli konfliktov, delujejo kot skupnost.

Jaz, David Vidrih osebno ne poznam nobenega dekleta, ki ne bi poznala čustva ljubosumja,. Naj bo to zaradi partnerja ali pa zaradi nekaterih materialnih dobrin. No, tudi fantje smo žrtev tega čustva, da ne bom delal razlik. Če bi v našem svetu delovali bolj enotno, živeli bolj enostavno in znova postali tolerantni ter ljubeči, bi svet lahko bil popolnoma drugačen. Kot vedno bom dal zakonec svoj zlati nasvet: potujte! Morda bom v prihodnosti naredil rubriko David Vidrih svetuje in ta nasvet bo zagotovo vedno na prvem mestu. Oglejte si v živo kako ljudje drugje po svetu živijo in so z veliko manj materialnih dobrin, zanimivo, srečni. Poskusite se vrniti k osnovam in življenje bo našlo drug smisel.