ortopan
Razno

Ortopan je že nekaj desetletij nenadomestljiva preiskava ustne votline

4. novembra 2020

Ortopan je dejansko rentgenski posnetek ustne votline, celotne čeljusti, zob in nosne votline s sinusi vred, kar največkrat potrebuje zobozdravnik, da lahko oceni stanje zob in kosti, saj marsikatero napako na zobovju pri rutinskem pregledu ne vidi, sploh, če je v notranjosti zoba. Izdelava ortopana je precej hitra, najprej se je potrebno slikati na rentgenu, kar traja nekaj sekund, nato pa za izdelavo posnetka potrebujejo kakšnih 10 minut, da ga dobite na nosilcu, ali je to plastična folija ali pa digitalni medij, slednji je največkrat v uporabi.

ortopan

Ortopan že pol stoletja ne morejo nadomestiti z nobeno drugi tehniko, ki bi bila bolj zanesljiva. Kar se tiče sevanja, je zanemarljivo, in jo v teh nekaj sekundah pacient dobi toliko, kolikor je dejansko prejme v nekaj dneh, če se giblje zunaj v naravnem okolju. Ortopan posnamejo strokovnjaki s posebno napravo, z ortopantomografom, ki omogoča panoramsko slikanje ustne votline in jo pretvori v dvodimenzionalno sliko, ki pokaže kakršne koli spremembe.

Ortopan je tako zelo uporaben, da lahko pokaže spremembe tudi ne samo na kosteh in zobeh, ampak tudi na tkivu. To pokažejo sivi odtenki. Bolj, kot je belo na sliki, težje je rentgen prodrl v kosti ali zobe, to pomeni, da so zdravi in da z njimi ni nič narobe. Bolj kot so temne lise na sliki, tam kjer bi morale biti bele, večja je verjetnost, da se je spremenila struktura na zobeh ali kosti in da se je nabral karies ali celo da se je začela parodontoza, ki jo je treba nemudoma zdraviti na pravilen in strokoven način.

Ortopan bo tako pokazal pot do ponovne vzpostavitve zdravja v ustni votlini, kot je bila prej. Pokaže seveda tudi spremembe na sinusih, kar lahko tudi opazi zobozdravnik in napoti pacienta na ustrezno zdravljenje k specialistom, ki se ukvarjajo z nosno votlino in grlom. Sliko pa boste lahko spravili še za naprej.