Pohištvo

Otroška soba za najmlajše

30. aprila 2014

Otroška sobaOtroška soba je pomembno mesto v našem domu, kjer otrok pridobi pomembne navade in pravilne usmeritve, ki ga bodo vsak dan spremljali vse dni njegovega vsakdanjika.

Pri tem ne gre zgolj za osnovne funkcije, ki jih ima vsaka otroška soba. Pomembno je, da otrok dobi zavedanje o modrem in odgovornem ravnanju z lastnino, ki je v tem primeru otroška soba. Sicer je učenje te vrline v veliki meri odvisno od staršev, ki otroku po lastni presoji določijo meje ravnanja, na kratko povedano kaj se sme in kaj ne. Zavedanje otroka je ujeto v tirnice otroškega razmišljanja, logike in smisla, zato brez pravilnega pristopa in poduka, da recimo uničevanje lastnine ni pametno ni mogoče. Pomislimo samo na svoje lastno pohištvo, ali pohištvo staršev, staro desetletje ali več in je bilo izdelano v nekem danes cenjenem retro stilu. Danes nam je žal za vsako črto, poškodbo ali celo nalepko, poster, sliko, ki smo jo v času otroške razposajenosti dodali na kos pohištva. Pošteno žal nam je, da samo pohištvo na ta način uničili izvirnosti, saj bi danes v veliko bolje ohranjenem stanju lahko krasil v retro slogu opremljeno naše stanovanje ali dom, lahko pa bi z izkupičkom od prodaje imeli nek dobiček, ki bi ga lahko investirali v nabavo kakšnega novega predmeta ali stvari, ki si jo želimo imeti. Poleg skrbnega ravnanja z lastnino otroška soba lahko otroku pomeni dober pripomoček pri učenju vsega kar na kratko imenujemo redi in disciplina. V primeru, da bo otrok s primerno spodbudo staršev znal imeti knjige, zvezke, obleke, obutev in druge predmete, skrbno zložene in smiselno razporejene, obstaja velika verjetnost, da bo takšno navado odražal tudi skozi vse svoje življenjske dni. Ter take z večno hvaležnostjo staršev posredoval naprej na svoje otroke ali celo vnuke.

Otroška soba je na tak način ne zgolj vesel in razigran prostor v stanovanju, lahko je enako urejen, pospravljen, pa zato nič manj sproščujoč ter odličen v svoji motivacijski funkciji otroka pri izpolnjevanju nalog in obveznosti.  Seveda ni nič narobe, če si pri tem damo nekoliko svobode s tem, da otroku pustimo izbiro ali proste roke pri kakšnem dekoracijskem elementu, mogoče barvi, saj bo v primeru slabe izbire ali nerodne izvedbe sam uvidel, da zadeva ne služi svojemu namenu. Na ta način se bo naučil odgovornega priznanja lasnih napak in zahtevnosti odprave le teh, ter nabiranju izkušenj prav na napakah. Otroška soba naj bo sproščujoč prostor za vse otrokove aktivnosti.