Pohištvo

Otroška zibelka

18. januarja 2014

ZibellkaMed pričakovanjem svojega otroka se po navadi začnemo spraševati, kako je bilo našim mamam, preden smo prišli na svet. Zato sem tudi jaz povprašala svojo mamo, kako je mene pričakovala in kakšna sem bila kot dojenček. Povedala mi je, da me je pričakala zibelka s posteljnino in ročno izvezenimi okraski na njej ter da sem bila zelo priden otrok. Rada sem veliko spala in nisem imela težav s krčki ali uspavanjem. Zibelka je bila zelo priročna za uspavanje, zato me ni rabila pestovati v naročju.

Zibelka je bila v preteklosti pogosto stalnica kot ležišče za otroke. Ravno zato je zibelka dobila tudi preneseni pomen kot začetek nečesa novega, rojstvo, začetek razvoja. Za Mezopotamijo rečemo, da je bila zibelka civilizacije, ker se je tam razvila prva visoka civilizacija Sumercev v Zgodovini človeštva tri tisoč let pred našim štetjem. Znano je tudi, da je Grčija zibelka Evropske civilizacije in Versailles zibelka francoske revolucije. Preneseni pomen se je ustvaril zato, ker je zibelka tisto udobno ležišče, v katerem se otrok zelo hitro razvija in napreduje. Ta razvoj in napredek, kot tudi nov začetek, ki izhaja iz zibelke, je tisti, ki ga preneseni pomen besede zibelka želi sporočiti.

Na začetku so otroci povsem nezahtevni, saj razen hranjena, spanja in nege od staršev ne zahtevajo nič drugega. Ni še zahtev po igračah, po določeni hrani ali priboljških in podobnem. Zahtevajo pa pozornost 24 ur na dan, ker so povsem nebogljeni in odvisni od staršev. Ker večino časa dojenčki prve mesece prespijo, je zibelka enkratna za uspavanje in pomirjanje. Tudi moja mama je to potrdila, zato sem za svojega otroka tudi kupila zibelko. Moja stara zibelka je namreč odromala z mojo starejšo sestro v tujino in služi njenim otrokom za uspavanje. Zibelka je res enkratni pripomoček za uspavanje, ki deluje boljše kot kakršen koli drug pripomoček, ki se ga da kupiti na trgu.