Pohištvo

Otroške sobe

26. novembra 2013

Otroške sobeOtroške sobe morajo biti svetle in zračne, da se otroci v njih prijetno počutijo. Vendar pa je prav tako kot svetloba, za otroške sobe pomembna tudi tema, ki pripomore pri uspavanju. Zato je dobro, da imajo okna v sobi možnost zatemnitve z žaluzijami, polkni ali temnimi zavesami. Najbolje je, da najdete način, kako otroške sobe enostavno iz svetle igralnice prelevite v poltemno spalnico. Otroci se v temi lažje umirijo in zaspijo, tudi med dnevnim počitkom.

Za otroke so otroške sobe njihovo kraljestvo. Če so prijetno barvite in svetle, se v njih otroci radi igrajo. Prav tako pa potrebujejo mirno in ne presvetlo okolje za počitek. Otroške sobe imajo vedno več namembnosti kot le eno, razen če imate možnost, da je določen prostor le igralnica in drugi le spalnica. Na tak način potem ne potrebujete zatemnitev.

Za otroške sobe pa ni pomembna le zaradi svetloba, ampak tudi zračnost, zato je potrebno sobe večkrat dnevno dobro prezračiti. Svež zrak je pomemben tudi za imunski sistem in zato, da se v sobi ne začno razmnoževat mikroorganizmi iz izdihanega zraka. Nihče si ne želi zatohle otroške sobe, ki bi bila leglo bacilov in bolezni.  Če je lepo vreme pustite okna dalj časa odprta, da se zrak res dobro premeša in zamenja, v hladnejših obdobjih leta pa čas zračenja otroške sobe enostavno prilagodite – večkrat po par minut bo zagotovo bolje kot zatohla neprezračena soba.

Vsi imamo radi srečne, zdrave in nasmejane otroke, ki se lepo igrajo in razvijajo svoje sposobnosti. Če jim skupaj z drugimi možnostmi zagotovite tudi zdravo okolje, boste vedeli, da ste storili vse, za njihov razvoj. Zato se potrudite in otroške sobe res vsak dan dobro prezračite in spustite svetlobo skozi zaprta polkna, spuščene žaluzije in zastrte zavese. Otroci vam bodo za to zelo hvaležni!