Avtomobili in oprema

Otroški avtosedeži za vse starosti otrok

1. julija 2014

Otroški avtosedežiOtroški avtosedeži so tisti sedeži v vozilu, kateri so namenjeni prevozu otrok in drugih mlajših oseb v vozilu, ki je udeleženo v cestnem prometu. Neuporaba je kazniva, enako je kazniva nepravilna uporaba. Zato morajo otroški avtosedeži biti deležni velike pozornosti ob nakupu ter seveda sami uporabi.

Mnogim otroški avtosedeži predstavljajo izziv ali celo preglavice ob nakupu. Zadrege so odveč, saj so prodajalci vešči raznih kupcev, tudi takšnim, ki bodo prvič kupovali znajo nuditi ustrezne informacije. V pomoč v večjih trgovskih centrih, kjer prodajno osebje ni vedno na voljo in je nanje treba čakati nekaj minut ali več, so tudi standardi, ki določajo ustreznost. Standardi, ki določajo ustreznost oziroma katerim otrokom so določeni otroški avtosedeži namenjeni, so bili pred kratki deležni sprememb. Spremembe standardov narekujejo nova odkritja na področju varnosti, znanosti, družbene ozaveščenosti in drugo. Standardi po katerih so otroški avtosedeži narejeni, primernost določenemu otroku označujejo glede na njegovo starost, velikost in težo. Vse lastnosti niso pomembne zgolj za otrokove lastnosti, ampak tudi tehnične, fizikalne in druge lastnosti, po katerih so otroški avtosedeži izdelani. Pri izbiri, ne glede ali nakupujejo v večjem nakupovalnem centru, manjši trgovini ali prek spleta, se bodo starši poleg standardov in predpisov lahko orientirali po otrokovih telesnih značilnostih in posebnostih. V prvi vrsti bodo starši najprej vedeli, če je njihov otrok večji ali manjši, težji ali lažji od povprečja vrstnikov. Tako kot pri nakupu drugih otroških potrebščin bodo pozorni in izbrali ustrezno večjo ali manjšo, lažjo ali težjo enoto, ki označuje značilnosti sedeža. Otroški avtosedeži so podobno kot druge otroške potrebščine narejene po širši populaciji. Narejenost po širši populaciji imajo otroški avtosedeži ekonomski noti primerno urejeno. V primeru, da otrok izstopa od povprečja oziroma mu otroški avtosedež ni pravilen, čeprav je po standardih in predpisih primeren, naj starše oziroma kupce ne zavede. Pravilna izbira je zgolj tista, ki sledi otrokovim značilnostim, pa čeprav trgovci in drugi trdijo drugače.

Nekaj preglavic bodo otroški avtosedeži dodatno povzročali staršem, ki nakupujejo za daljše obdobje. Otroški avtosedeži so narejeni tudi s to mislijo, zato imajo temu primerne lastnosti, ki se prilagajajo različnim obdobjem otrokovega odraščanja. Starši morajo predvideti rast otroka, povečanje teže in višine skozi posamezna območja. V primeru prvorojenca bo največ težav, pri tem se jim velja obrniti na prijatelje in znance, ki so se s takšno dilemo že znašli. Njihove izkušnje so neprecenljive in dobrodošle. Mnogi bodo prijatelje tudi povabili k nakupu, ko se bodo med otroškimi avtosedeži izbiral tisti, ki bo prevažal otroka.