Računalništvo in splet

Veliki trdi diski

12. aprila 2018

Zelo pomembni so trdi diski, na katere shranjujemo praktično vse podatke, ki se nahajajo na našem računalniku. Danes so vse datoteke, ki jih nalagamo na naše osebne računalnike zelo velike, zato potrebujemo bistveno večje trde diske kot so bili tisti, ki smo jih uporabljali včasih, ko so bile datoteke, ki smo jih potrebovali za kakršnakoli opravila bistveno manjše, saj takrat nismo poznali video posnetkov v tako visokih ločljivostih, kot jih poznamo danes, trdi diski pa so bili posledično veliko manjši, saj nismo potrebovali toliko prostora.

trdi diski

Danes ima vsak povprečen uporabnik osebnega računalnika shranjenih ogromno slik, video posnetkov, glasbe in še veliko drugih datotek, ki zapolnjujejo kapaciteto naših računalnikov. Trdi diski morajo torej biti dovolj veliki, da lahko uporabnik shrani vse, kar pač potrebuje. Seveda obstaja na veliko različnih uporabnikov, ki imajo zelo različne potrebe, saj se vsak ukvarja z različnimi količinami podatkov, ki bi jih želel shraniti za prihodnost, ko jih bo potreboval. Trdi diski so prav zato prilagojeni na ta način, da se jih da kupiti v več različnih velikostih. Tisti nekoliko dražji so seveda precej večji. Denimo uporabniki, ki nimajo veliko podatkov za shranjevanje pač ne potrebujejo tako velikih trdih diskov, zato tudi ni potrebe, da plačujejo velike količine denarja, da bi kupili takšen trdi disk.

Trdi diski, ki so pa namenjeni bolj zahtevnim uporabnikom, pa stanejo precej več denarja, saj se na njih lahko shrani ogromne količine podatkov, ki jih uporabniki seveda ne želijo izgubiti. Tako veliki trdi diski stanejo pravo bogastvo, zato se običajno uporabljajo bolj za profesionalne namene, kot pa za amatersko uporabo. Profesionalni trdi diski se najpogosteje uporabljajo v fotografski industriji, saj so fotografije lahko zelo velike in zasedejo veliko prostora. Prav tako se profesionalni trdi diski uporabljajo v filmski industriji, ko prav tako govorimo o gromozanskih količinah podatkov, ki jih je potrebno nekam shraniti.