Vse za dom

Vrtne ograje, ki navdušijo

12. maja 2016

Okolica doma predstavlja naš prvi stik z obiskovalci. Kakšen prvi vtis želimo ustvariti pa je v veliki meri odvisen od urejenosti bližnje okolice doma, kamor spada zunanja podoba hiše, dvorišče in vrt. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj ugodnih rešitev, kako olepšati svoj vrt, teraso ali dvorišče s pomočjo vrtnih ograj.

Vrtne ograje ne igrajo le estetske vloge, temveč tudi funkcionalno. Z ograjo se lahko zaščitimo, postavimo mejo ali pa si z njo ustvarimo prijeten kotiček namenjen le nam. Da bi izbrali zase najbolj ustrezno ograjo, ki zadovoljuje vse vaše želje, vam v prvi vrsti priporočamo posvet s strokovnjakom. Za še lažjo odločitev pa vam ponujamo nekaj predlogov vrtnih ograj.

ograje

Lesena ograja
Lesene ograje so lahko izdelane iz več vrst lesa. Najpogosteje pa proizvajalci uporabljajo les sibirskega macesna, smreke ali tropski les, saj so te vrste poznane kot najbolj vzdržljive.  Lesena ograja daje vtis domačnosti in topline. Ker  lahko lesene letvice sestavimo eno zraven druge, nam takšna ograja nudi tudi zaščito pred radovednimi pogledi sosedov ali mimoidočih. Slaba lastnost lesenih ograj je zaščita. V kolikor ograje ne bomo redno in pravilno vzdrževali bo sčasoma dobila značilno sivino oziroma bo izgubila naravno barvo, kar je odraz staranja lesa.

Panelna ograja
Panelna ograja je sestavljena iz jeklenih žic pritrjenih na stebriče. Ograja je preprosta in cenovno zelo ugodna. So zelo enostavne za izdelavo, zanesljive in ne potrebujejo vzdrževanja. Če želite nekoliko več zasebnosti lahko panelno ograjo kombinirate z lesenimi letvicami, ki jih pritrdite na panelno ograjo ter tako zastrete radovedne poglede. Pomanjkljivost panelnih ograj je estetski videz, saj so zelo preprostega izgleda.

Kamnita ograja
Kamnita ograja je zelo masivnega izgleda in predstavlja nadomestek škarpam. Ne samo, da boste s kamnito ograjo preprečili poglede na vaše dvorišče, kamen učinkovito zmanjša tudi hrup iz okolice, njihov naravni izgled pa se odlično integrira v okolico. Je tudi zelo optimalna rešitev glede na ceno in kvaliteto, ki jo takšna ograja ponuja. Z izbiro različnih barv in velikosti kamnov, je lahko vaša ograja popolnoma unikatna, moderna in privlačna.