Storitve in trgovina

Kako potekajo javne dražbe?

17. marca 2015

javne dražbeJavne dražbe vedno potekajo pod budnim očesom sodnega izvršitelja, ki poskrbi za postopno dvigovanje cene na dražbi. Vrednost sprva oceni sodni cenilec in je ta že v začetku manjša od tržne vednosti, a trik se skriva v tem, da cena pada z vsakim neuspelim poskusom. Najbolj prekaljeni mojstri potem počakajo, da pride do 3. ali 4. javne dražbe, kjer predmet (premičnino, nepremičnino ali karkoli drugega, kar je pač na voljo) kupijo po absurdno nizki ceni.

Čeprav so načeloma pravila raznolika glede na predmet javne dražbe, pa na splošno velja, da morate biti državljan Republike Slovenije, kar morate dokazati tudi z ustreznim dokumentom, poleg tega pa se morate na javno dražbo tudi pravočasno prijaviti. Vse informacije o tem, kje in kdaj potekajo javne dražbe, dobite seveda na spletu.

Za nepremičnine so pravila seveda najbolj stroga, morali boste tudi plačati varščino, kar pomeni da morate imeti na zalogi nekaj „začetnega kapitala“, da bi se take dražbe sploh lahko udeležili. Pri premičninah in drugih predmetih na dražbi je varščina nezahtevana.

Kje potekajo javne dražbe?

Po celi Sloveniji – presenečeni boste, koliko stvari se prodaja tudi v vašem domačem kraju. Največkrat gre za prodajo zaradi poplačila dolgov, ni pa to zlato pravilo, čedalje več ljudi se odloča za javne dražbe zaradi tega, je tak način prodaje najbolj transparenten.

Morda je naprodaj tudi sosedova hiša. No, v takem primeru se le odločite, če želite sodelovati na javni dražbi, sploh če sosed prodaja hišo zato, ker so mu jo zarubili. Tudi če vam je hiša bila od vedno všeč, saj so dobri medsosedski odnosi bistveno bolj pomembni.

Če se bojite, da vam zviševanje cen ne bo šlo ravno od rok (hitro se lahko namreč zgodi, da boste pristali na previsoko ceno), si omislite nekoga, ki se bo javne dražbe udeležil namesto vas.