Storitve in trgovina

Ločitev – razveza partnerjev

20. januarja 2015

ločitevVelikokrat smo priča, da se ljudje oziroma partnerji okoli nas, lahko so sosedje, sorodniki, prijatelji, ne razumejo ravno najbolje in včasih se partnerji odločijo za ločitev. Za ločitev je lahko krivih veliko razlogov, kot so na primer popivanje enega izmed partnerjev, lahko je tudi varanje, velikokrat tudi slišimo za nasilje v družini in še več drugih razlogov.

Partnerji se lahko tudi skupaj odločijo za ločitev, to imenujemo sporazumna ločitev.  Do sporazumne ločitve pride, če se partnerja odločita, da se bosta ločila vendar se kljub temu še vedno razumeta. Pri tem primeru se določi nekakšen sporazum o varstvu skupnih otrok, o njihovi vzgoji in preživljanju ter tudi o njihovih stikih z obema staršema. Ponavadi imata partnerja tudi neko skupno premoženje in zato se tudi sestavi nekakšen sporazum, kako se bo to premoženje delilo na oba. Določi pa se tudi sporazum kdo od partnerjev bo postal ali pa ostane lastnik stanovanja.

Ne gre pa vsaka ločitev tako “lepo”. Kot smo že omenili so razlogi lahko tudi alkohol, nasilje, varanje ali pa tudi nesporazum. In, če to eden od partnerjev doživlja potem eden od partnerjev tudi vloži tožbo, to ločitev pa imenujemo tožbena ločitev. Pri tem primeru zadostuje že to, da pride do tega, da je zveza za enega izmed partnerjev postala nevzdržna. Za razvezo nek potreben razlog ni ravno potreben, ravno tako pa tudi ni pomembno, da vemo kateri izmed zakoncev je kriv, da je zveza postala nevzdržna.

Poleg tega pa lahko pride tudi do razveljavitve zakonske zveze. Razveljavitev je nujno potrebna, da jo zahtevamo pred sodiščem pri tem pa veljajo popolnoma enaka pravila kot so pri razvezi zakoncev. Zakonska zveza je lahko tudi neveljavna zaradi naslednjih razlogov: ko se je zakonska zveza sklenila nista bila prisotna oba zakonca, da ob sklenitvi zveze zakonca nimata nikakršnega skupnega življenja, da sklenitev ni bila svobodna, kar pomeni, da je bilo prisiljeno in še ostali razlogi.