Zdravje

Operacija ušes – Estetika in plastična kirurgija

25. januarja 2016

Operacija ušes je poznana kot otoplastika ali pripenjanje ušes nazaj ozeroma pinnaplasty.

Operacija ušes je enostaven ter hiter postopek, ki je postedica štrlečih ušes, ki jih lahko podedujemo, vendar pa to ni vedno nujno tako.

Rez je z zadnje strani tako da praktično ni viden, brazgotina pa je odvisna kako organizem celi rane. teden po operaciji so ušesa povita veš čas, nato še 4 tedne samo ponoči kot zaščita med spanjem.Eden teden do 14 dni je prisotna oteklina. Pri otrocih se poseg izvaja v splošni anasteziji, pri odraslih pa v lokalni, praviloma gre pacient domov še isti dan.

Ušesa lahko nastanejo štrleča če se greben hrustanca na vrhu ušesa med razvojem ne pregibava pravilno ali pa zaradi preveč hrustanca. Operacija ušes preoblikuje hrustanec v manj štrlečo obliko.

operacija ušes

 Operacija ušes je pogosta med odraslimi s štrlečimi ušesi zaradi posebnih   težav kot na primer težje nošenje raznih pokrival, Še bolj pogosta je pa pri ženskah, ker se lahko počutijo nelagodno ali pa so v zadregi, ko nosijo spete lase.

Običajno štrleča ušesa ne vplivajo na sluh, vendar pa lahko povzročajo zadrego in stres, zato so ponavadi glavni razlogi za operacijo ušes lepotne narave.Včasih so starši zaradi otrokovih štrlečih ušes bolj zaskrbljeni kot otrok sam,  ker jih skrbi, da bo zastrahovan in zaskrbljen.

Korekcija oziroma operacija ušes ima dve tehniki, in sicer podpiranje ušes (ponovno ravnanje mehkega hrustanca,upornica drži uho v novem položaju) ter otoplastika ali pripenjanje ušes nazaj (rez je elegantno zakrit v gubi, kjer se ušesa stikajo z glavo.Z korekcijo ušes preublikujemo ušesa in ustvarimo harmonični videz.Uspešno razrešimo spremljajoče osebne komplekse zaradi uhljev.)

Operacija ušes je varna, ter večina ljudi je po operaciji z rezultati zadovoljna, vseeno pa so kot pri vseh vrstah korekcij možni zapleti.