Zdravje

Depresija – pogosta čustvena motnja

30. marca 2017

Ne gre za znak šibkega značaja, temveč je motnja v delovanju možganov – torej bolezen. Depresija se kaže na različne načine, na človeka pa vpliva v celoti – na njegovo počutje, razpoloženje, mišljenje in vedenje. Ne gre le za prehodno slabo voljo ali bežno žalostno razpoloženje in ni posledica človekove šibkosti, zato je tudi ni mogoče spreminjati le z močno željo in voljo. Povod  za začetek depresije je načeloma večji stresni dogodek ali življenjska izguba. Najpogosteje za to duševno motnjo zbolevajo ženske, zavedati pa se je potrebno, da lahko zboli vsak, ne glede na socialni položaj in starost.

Depresija

Znaki depresije

Oblika depresije se lahko kaže tudi s povečano aktivnostjo, z razdražljivostjo in uživanjem opojnih substanc. Različni znaki depresije se pri različnih ljudeh izražajo različno. Najbolj pogosti so:

  • potrtost in žalost
  • nezadovoljstvo ob aktivnostih
  • motnje koncentracije
  • telesne bolečine in tegobe brez bistvenega vzroka
  • sprememba telesne teže
  • nespečnost ali pretirana želja po spanju
  • občutek obupa in krivde

Kaj lahko storimo sami?

Za zmanjšanje možnosti izbruha depresije lahko precej postorimo tudi sami. V prvi fazi moramo začeti bolje skrbeti zase. Izraziti moramo svoje želje in potrebe, ter poskušati sami poskrbeti zanje. Občutki, ki jih doživljamo niso niti pravi niti napačni, vendar so naši, zato jih moramo začeti prepoznavati, ter izražati na socialno sprejemljiv način, ker se edino tako ne bodo več nabirali v nas in nas vodili v depresivne odzive.  S tem bomo lahko svojo dejavnost usmerjali v doseganje lastnih ciljev, ter posledično zmanjševali lastne obremenitve. Postali bomo učinkovitejši pri doseganju lastnih ciljev, s tem pa si bomo gradili stabilnejšo samopodobo.