Pohištvo

Jedilni pribor

26. novembra 2013

Jedilni priborMed osnovni jedilni pribor štejemo žlico, vilico in nož. Seveda pa obstaja še veliko drugega jedilnega pribora kot so čajne žličke ali vilice ter drugi. Včasih je tega bilo veliko manj kot danes. Včasih so imeli zgolj eno leseno žlico za osebo, jedli pa so iz posode, ki je bila postavljena na sredo mize. Danes imamo pravo razkošje, saj poleg vsega tega pribora, dobimo še krožnik. Ta je spet lahko globok, katerega uporabljamo bolj za tekoče jedi, kot so raznorazne juhe in pa plitve krožnike, na katerih nam ponavadi postrežejo bolj kompaktne jedi.

Poleg krožnika imamo dandanes navadno še serviet, kozarec ter druge dodatke, ki pa so odvisni od vrste jedi. Jedilni pribor je namenjen kot je že iz imena razvidno, za pomoč pri prehranjevanju, saj z njim hrano lahko razrežemo, zdrobimo, premešamo in jo enostavno dostavimo v usta. Jedilni pribor lahko kupimo  v večjih trgovinah, kjer prodajajo pripomočke za dom. To so na primer večji trgovski centri, seveda pa jih lahko tudi naročimo kar prek spleta v različnih spletnih trgovinah kjer nam ga bodo dostavili na dom.

Lahko pa damo seveda jedilni pribor narediti domačemu mojstru, samo se to ne splača, saj bi nas prišlo cenovno veliko dražje, kot če bi kupili jedilni pribor v trgovini. Jedilni pribor predstavlja dandanes osnovo vsakega gospodinjstva, saj si z njim dnevno pomagamo pri prehranjevanju in s tem postane pribor nepogrešljiv del v našem domu. Običajno pribora ne moremo kupovati ločeno, se pravi da bi kupili samo en nož ali eno žlico, temveč se prodaja vse v kompletu. Ponavadi je v kompletu 6 velikih žlic, 6 velikih vilic, 6 nožev ter 6malih žlic in 6 malih vilic. Seveda pa obstajajo tudi kompleti različnih sestav. Preverite ponudbo in izberite sebi primeren komplet jedilnega pribora.