Vse za dom

Kvalitetna senčila

8. decembra 2013

SenčilaImate v stanovanju čez dan radi svetlobo, zvečer in ponoči pa mir in zatemnjeno stanovanje? V kolikor je vaš odgovor da, potem potrebujete senčila. Senčila, vam bodo skozi dan odbijala premočne sončne žarke ter prostoru dajala pravo svetlobo. Ponoči boste preprečili mimoidočim, da radovedne poglede usmerjajo v vaše stanovanje. Da bi imeli vsaj malo zasebnosti pred zunanjim svetom, si omislite senčila.

Senčila na grobo razdelimo v dve skupini. Lahko so notranja ali zunanja. Med notranja senčila štejemo notranje žaluzije, plise zavese in lamelne zavese. Med zunanja senčila pa se uvrščajo, nam najbolj znane rolete, zunanje žaluzije ter polkna. Zagotovo ste se že vprašali, ali pa ste bili v dilemi, kakšna je razlika med notranjimi in zunanjimi senčili. Če na kratko povzamemo nekaj lastnosti vsakih senčil pridemo do naslednjih ugotovitev.

Zunanja senčila v prvi vrsti ščitijo okna in vrata-balkonska pred zunanjimi vplivi. Tukaj predvsem mislimo na močno sonce, dež  in mraz. Poleg omenjene lastnosti, so namenjena kot že samo ime pove, senčenju prostorov. Poleg zaščite in senčenja pa lahko nastopajo kot dodatni toplotni izolator. Rolete veljajo za najaktualnejše senčilo, saj objektu nudi največ izmed vseh senčil. Zunanje žaluzije se v večini primerov uporabljajo pri poslovnih in ne toliko stanovanjskih stavbah, polkna pa imajo tisti stari pridih, ki se uporablja predvsem na vikendih in tradicionalnih slovenskih vaseh.

Notranja senčila, v primerjavi z zunanjimi nimajo toliko pozitivnih lastnosti, kot zunanja. Ne ščitijo stavbnega pohištva (oken in vrat), imajo pa lastnost senčenja. Njihov glavni namen je torej senčenje ter zakritje prostora proti nepovabljenim pogledom. Notranja senčila bistveno manj zatemnijo prostor, kot zunanja. Prednost, ki jo imajo notranja pred zunanjimi senčili pa je zagotovo cena, saj marsikdo danes še kako gleda na ceno.

V kolikor bi poleg sence in radovednih pogledov radi zaščitili tudi svoja okna, potem je smiselno se odločiti za katerokoli vrsto zunanjih senčil.