Zdravje

So proteini v prahu res škodljivi?

25. aprila 2014

Proteini v prahu so v zadnjih letih tudi pri nas postali priljubljeni , a ne samo med vrhunskimi športniki in bodybilderji, temveč tudi pri tistih ljudeh, ki imajo težave z debelostjo in se začnejo športno udejstvovati ter pridobivati na psiho-fizični kondiciji. Mnenja o proteinih v prahu so deljena, vendar ti vsekakor niso tako škodljivi kot jih želijo prikazati nekateri samooklicani strokovnjaki, ki jih mečejo v isti koš kot steroide in podobne škodljive prehrambne dodatek.

sportna-prehrana

Proteine v prahu pridobivajo z različnimi postopki hidracije osnovnih proteinskih živil (mleko, jajca, meso, soja), med katerimi so najbolj razširjeni mlečni proteini. Ti so podobnega okusa kot mlečni napitki, dodane so ji tudi različne arome (jagoda, vanilja, čokolada, kokos…) in jih po želji zmešamo z vodo ali mlekom. Čeprav pogosto zasledimo, da je mleko škodljivo ker redi, so vse znanstvene raziskave, ki so to področje preučevale, take trditve zavrgle. Verjetno se sprašujete, zakaj torej nekdo, ki se ob napornih treningih popolnoma normalno prehranjuje, potrebuje še beljakovinske vire v obliki praškov. Odgovor pa je zelo preprost: praški imajo visoko koncentracijo beljakovin, ki je z normalnim prehranjevanjem ne bi mogli vnest v telo. Praški so zelo podobni šumečim vitaminskim tabletam, ki si jih mešate v čaj, ko ste bolni. Te imajo, podobno kot proteinski praški, visoko vsebnost določenega vitamina, ki ga telo v tistem trenutku potrebuje, a ga ne morete prejeti dovolj samo skozi »naravne« vire, ga pa nujno potrebujete za hitrejše okrevanje in imunski sistem.

Proteini, ki jih prodajajo v praških, so torej v osnovi tudi naravni, le da se tej bolj koncentrirani ter vsebujejo nižji delež ogljikovih hidratov. A samo uživanje proteinov še ne bo prineslo izklesanega in mišičastega telesa, zato se je potrebno aktivno ukvarjati s športom, in to celo leto, če ne v fitnesu pa v bližnjem gozdu.