Zdravje

Retencija je zadnja faza ortodontskega zdravljenja

5. aprila 2023

Ravni in zdravi zobje nam dajejo samozavest. Zato moramo za njih poskrbeti tudi s pravilnim zdravljenjem. Zobni aparat danes nosi veliko ljudi, zadnja faza le tega pa je tako imenovana retencija. Vse o retenciji lahko izveste pri vsakem ortodontu, pri katerem zdravite svoje zobe. Kot nošenje zobnega aparata, vas tudi tukaj ne bo nič bolelo. Je pa ta faza nujno potrebna, da bodo zobje ostali v položaju, do katerega ste prišli z zobnim aparatom. Retencija se lahko izvaja na zgornjih in spodnjih zobeh hkrati, če bo tako presodil vaš ortodont.

retencija

Najprej pa se zdravljenje začne z nošenjem zobnega aparata. Tega vam naredi ortodont, in se točno prilega vašim zobem. Ortodont se odloči ali je bolj smiselno nositi stalni zobni aparata ali pa snemljivi. V vsakem primeru pa po končanem nošenju sledi retencija. Tukaj se lahko namesti žični lok na notranjo ali pa na zunanjo stran zob. Dobro je tudi vedeti, da je pa le to nujno potrebno za spodnje zobe, za zgornje zobe pa potem ne. Vse je odvisno od vašega ortodonta in kako se bo on odločil. Seveda pa lahko ortodontu zaupate, saj bo najbolje vedel kaj je dobro za vas. Obstaja tudi retencija, kjer si vi žični lok lahko sami odstranjujete, ko na primer jeste.

Najpogostejše vprašanje je, če je retencija doživljenjska. Tukaj je odgovor odvisen od vašega stanja zob. Nekateri morajo zdravljenje nadaljevati do konca življenja, nekateri pa žični lok nosijo nekaj let. Seveda pa morate biti pridni pri nošenju, le tako boste imeli lepe in zdrave zobe. Krivi zobje marsikomu predstavljajo težavo in tako hitro izgubijo samozavest. Zato kar pojdite do ortodonta, da začnete z zdravljenjem in ravnanjem vaših zob. Boste videli kako zadovoljni boste s končnim rezultatom. Z veseljem se boste še dalje smejali in kazali vaše zobe. Zdravljenje čisto nič ne boli, zato se le naročite pri ortodontu.