Prosti čas in zabava

Slovenija, naša dežela

13. marca 2017

Najverjetneje tudi vi, tako kot mi, živite v Republiki Sloveniji. Ampak, kljub temu, da nekateri že več let oziroma, nekateri že kar več desetletij živijo v tej deželi, še vedno ne vedo nekaj stvari o njej, katere bi zagotovo morali vedeti, kot državljani Republika Slovenija. V tem kratkem članku vam bomo bolj na grobo opisali našo deželo, njene bolj in pa manj glavne značilnosti oziroma lastnosti, kot so geografija, gospodarstvo in tako naprej. Upamo, da boste v članku uživali in se iz njega tudi kaj novega naučili.

republika slovenija

Geografija

Republika Slovenija je država, ki se nahaja na Evropski celini. Natančneje na samem severu Balkanskega pol otoka oziroma na skrajnem jugu Sr. Evrope. Njene sosede so: Italija (na zahodu), Avstrija (na severu), Hrvaška (na jugu in jugo – vzhodu ter vzhodu) in Madžarska (na severo – vzhodu). Ima obliko kokoši. Njeno glavno mesto je Ljubljana, ki je prav tako največje mesto v Republiki Sloveniji. Njena površina meri približno 20.273 kvadratnih kilometrov. Ima približno 1.382 kilometrov državne meje, slovenska obala pa je dolga nekaj manj kot 47 kilometrov. Najvišji vrh Slovenije je Triglav, ki pa je visok 2.864 metrov.

Republika Slovenija ima točno dvanajst regij, ki pa so naslednje:

 1. Jugo vzhodna Slovenija
 2. Pomurska regija
 3. Savinjska regija
 4. Koroška regija
 5. Gorenjska regija
 6. Obalno kraška regija
 7. Primorsko notranjska regija
 8. Osrednje slovenska regija
 9. Goriška regija
 10. Posavska regija
 11. Koroška regija
 12. Zasavska regija

Politika

Slovenija je republika, kar pomeni, da ima svojega predsednika države, ki je izvoljen s strani državljanov vsake štiri leta, prav tako ima državni zbor in vlado (nosilec izvršilne oblasti), katere predsednik je prav tako izvoljen s strani državljanov vsaka štiri leta.

Demografija Republika Slovenija

Republika Slovenija ima več kot dva milijona prebivalcev. Od tega je večina Slovencev, sledijo Srbi, Hrvati, Bošnjaki in ostali. Avtohtone manjšine v Sloveniji so Madžarska in Italijanska. V Sloveniji pa lahko najdemo tudi romsko skupnost, ki ima pravice urejene z zakonom.

Religija

V Sloveniji je uradna vera rimsko katoliško krščanstvo. Poleg te vere, je v Republika Slovenija registriranih tudi več kot trideset ostalih religij oziroma verskih skupnosti.

Upamo, da smo vam s tem člankom pomagali k poznavanju Republike Slovenije, saj je poznavanje le te ključno, če živimo v njej. Prav tako upamo, da ste ob branju tega članka uživali.

Če imate kakšna vprašanja, jih zapišite pod sekcijo “Komentarji”, ki se nahaja pod tem člankom. Odgovorili vam bomo v čim manjšem možnem času.