Prosti čas in zabava

Stara Baška, zanimiv turistični kraj

10. marca 2015

To je majhno turistično naselje na otoku Krk. Stara Baška je tudi ime zaliva, ki se nahaja zraven tega istoimenskega naselja. Naselje in pa zaliv, ležita na jugozahodu obale otoka Krk. Stara Baška je zanimiva prav zaradi svojih plaž in pa doline, kjer razni zaljubljenci in zablujenci delajo grafite iz kamenja, ki se prav dobro vidijo. Plaže pa so zanimive predvsem zaradi zalivov, ki so zaščiteni pred burjo. Ko se peljete po cestah Krka, boste lahko kdaj naleteli na ta fenomen, da so avtomobili parkirani ob cesti, na notranji strani otoka. Če se boste spraševali kaj ti avtomobili počnejo tu, je odgovor naslednji: ti ljudje vedo za “skrite” plaže ki jih ima Stara Baška in njena okolica. Ti se nahajajo pod cesto, z avtom so se pripeljali, ga parkirali ob cesti in se peš odpravili k plaži. To in še več je opisano tudi članku na http://www.otok-krk.si/stara-baska/.

Stara Baška

Plaže tvorijo kar zanimivi zalivi, najde se tudi takšen majhen zaliv, kamor se lahko stlači manjša družina in ga ima samo zase, seveda po sistemu prvi pride prvi melje. Sam zaliv Stara Baška pa je malo večji in tudi lažje dostopen.

Druga zanimivost s katero se lahko pohvali Stara Baška, je ta, da je bolj “odmaknjena” od preostalega dela otoka. Včasih je bila to idealna lokacija za ljudi, ki so se skrivali pred Turki. Namreč dostop do Stare Baške je bil včasih mogoč le preko morja in pa preko nekaj gorskih stez, ki niso bile ravno enostavno prehodne. Ljudje ki so se tam naselili so živeli drugače. Če obiščete naselje Stara Baška, boste še sedaj opazili, da se govorica in način življenja malce razlikuje od ostalega dela otoka.

Stara Baška pa je zaradi svoje lokacije odlična za čebelarstvo, namreč v okolici se najde ogromno mediteranskih rastlin. To pa so izkoristili čebelarji ki izdelujejo poseben med iz teh rastlin.