Vse za dom

Vezana plošča za različne namene uporabe

18. decembra 2015

Vezana plošča se uporablja za različne namene. Največ povpraševanja je po vezanih ploščah za kasone kombijev in tovornjakov. Vezano ploščo uporabljamo tudi za: ponke oziroma delovne mize, plezalne stene, igrače in igrala za otroke, čebelje panje, dno oziroma pohištvo pri čolnih, oblaganje avtodomov, odre, skladišne regale, šablone, kalupe, izdelavo opažev, gradbene plošče….in še bi lahko naštevali.

Vezana plošča

Da bi lažje razumeli katera vezana plošča je primerna za nas bomo plošče razdelili v štiri programe glede na namen uporabe:
TRANSPORTNI PROGRAM – za ta namen se uporabljajo t-fix vezane plošče katere so vodoodporne in nosline. Sestavljene so iz brezove vezane plošče katera je privlečene s fenolnim filmom, na eni strani so gladke na drugi strani hrapave. Ponavadi se hrapava površina uporablja za lice oziroma zgornji del da preprečimo drsenje materiala, katerega vozimo. V določenih primerih, kot je oprema avtodomov, počitniških prikolic, čolnov skratka tam kjer je pomembna tudi specifčna teža se uporablja lahka vezana plošča iz lesa topol alo okoume. Specifična teža takih plošč se giblje med 450 – 550 kg/m3.
POHIŠTVENI PROGRAM – za te namene se uporabljajo brezove , bukove, topolove plošče boljših kvalitet. Te plošče se praviloma furnira oziroma lepi z ultrapasi, zato mora biti površina brez napak in lukenj. Brezove in bukove plošče imajo višjo specifično težo in so bolj nosilne, topolove plošče pa se uporabljajo tam kjer je pomembno da je plošča lahka.
EMBALAŽO – za embalažo se uporabljajo predvsem vezane plošče eliotis (bor) in breza slabših kvalitet. Plošče so klase C/C, kar pomeni da so lahko prisotne grče in niso fino brušene. Pri teh ploščah je pomembno da so trdne in varujejo izdelek v embalaži. Tako plošče so seveda tudi precej cenejše.
LADIJSKI PROGRAM – pri ladijskem programu se uporabljajo vodoodporne vezane plošče predvsem iz lesa okoume in v nekaterih primerih tudi breza. Za okume plošče je značilno da imajo nizko specifično težo in so vodoodporne, zato takim ploščam pravimo tudi marin plošče.
GRADBEN PROGRAM – uporabljajo se predvsem plošče namnjene za opažne sisteme. Takim ploščam rečemo tudi isoplay plošče.

Katera vezana plošča je primerna za nas je torej precej odvisna od namena uporabe.