krušna peč
Vse za dom

Moderna krušna peč

20. aprila 2022

Že mnogo let nazaj je bila krušna peč nepogrešljiv del vsakega doma. Njihov glavni namen je bila priprava hrane, predvsem peki kruha.

Velikokrat se krušna peč povezuje s podeželskim oz. kmečkim življenjem. Kot najbolj prepoznavna je tista v zeleni ali rjavi barvi. Tradicionalni značilni vzorci prihajajo iz Gorenjske, vidimo jih v raznih gostilnah in na kmečkih turizmih.

V podjetju vam poleg tradicionalnih ponujajo tudi nove moderne peči, ki ustrezajo novejšim modnim trendom. Še vedno je primerna za moderne domove in oddaja prijetno toploto in nudi funkcionalnost. Z arhitekti so ustvarili moderne krušne peči, ki so primerne za vgradnjo v moderen ambient. Iznajdba novih materialov omogoča ohranjanje svoje prvotne funkcije in zasnove. Veseli jih, da krušna peč kot tradicionalna ogrevalna naprava v Sloveniji ohranja svoj pomen in se prilagaja modernim oblikovalskim trendom.

Tradicionalna peč se najbolj pogosto nahaja v dnevnem ali bivalnem prostoru, vrata pa so v kuhinji ali na hodniku. S tem se izognemo prahu, pepelu in vnosu drv v dnevni prostor. Če je peč namenjena tudi pripravi hrane, so vrata v kuhinji zelo priročna. Pri modernejših, je možna izvedba vrat tudi v bivalnem prostoru.

Klasična krušna peč ima dvojna vrata (večja notranja in manjša zunanja vrata). Običajno ima dvokrilna kovinska vrata, ki so lahko kovana ali pa imajo značilne dekorativne elemente na tečajih ali zapahu. Med vrati je nameščeno  ustje, ki vodi v dimnik. Dimni plini se med notranjimi in zunanjimi vrati dvigajo in tako vstopajo v dimnik.

Dno je izdelano iz posebnih šamotnih pekovskih plošč, ki so namenjene za pripravo pice. Običajno nimajo dimovodnih kanalov, zato ker je jedro peči namenjeno peki. V podjetju je sedaj razvita nova krušna peč, ki je prilagojena modernemu načinu življenja. Njena zunanjost ostaja enaka kot dozdajšnja, glavne spremembe se nahajajo v notranjosti peči. Njeno kurišče je manjše, velikost pa prilagojena željam kupca. Manjše kurišče se hitreje segreje.