Storitve in trgovina

Kupovanje rabljene otroške opreme

8. oktobra 2014

Otroška oprema zahteva veliko privarčevanega denarja. Če tega nimate, lahko vedno izberete tudi rabljeno opremo. Rabljena otroška oprema, če je seveda dobro ohranjena in še vedno varna za uporabo, vam lahko prihrani kar nekaj evrov. Pomembno se je zavedati, da boste večino opreme uporabljali za kratko obdobje, saj jo bo otrok hitro prerastel, zato potrebe po čisto novih stvareh navsezadnje niti ni. Vendar na račun prihranjenega denarja nikoli ne smemo ogroziti otrokovega udobja in varnosti. Otroška oprema, ki jo je najpametneje kupiti nerabljeno, je zagotovo avtosedež, saj nikoli ne moremo biti zagotovo prepričani o njegovi zgodovini. Lahko, da je bil sedež že udeležen v prometni nesreči in je zato manj varen, saj lahko že majhna poškodba sedeža močno ogrozi varnost vašega otroka. Če nimate dovolj denarja za nakup novega sedeža, ga poskusite kupiti pri zanesljivem in zaupanja vrednem viru. Če kupujete rabljen otroški voziček, se najprej prepričajte, da so kolesa dobro poravnana in zavore brezhibno delujejo. Prav tako preverite okvir vozička in poiščite morebitne praske, rjo, blago ne sme biti natrgano, varnostni pasovi pa morajo brezhibno delovati. Če je le mogoče, se raje odločite za pettočkovno varnostno zapenjanje, ki je varnejše od tritočkovnega. Pred nakupom rabljenih varoval oziroma ograj za stopnišče morate vsekakor preveriti, da brezhibno delujejo in da ustrezajo meram vašega stopnišča. Če je ograjica prebarvana, je ne kupite, saj je lahko s tem prodajalec zakril morebitne poškodbe.

Otroška oprema

Ob nakupu vedno vprašajte tudi po navodilih za uporabo, če jih od prodajalca ni mogoče dobiti, jih poiščite na internetu ali pa kontaktirajte prodajalca. Napačna uporaba opreme je lahko v nekaterih primerih (na primer pri uporabi avtosedeža) za otrokovo življenje smrtno nevarna.

PREDNOSTI NAKUPA RABLJENE OTROŠKE OPREME

Najbolj očitna prednost je seveda prihranek denarja, ki ga na primer mladi starši navadno nimajo na pretek. Če rabljeno otroško opremo kupujete na internetu, je ta način nakupovanja tudi bolj udoben, saj lahko nakupujete kar iz domačega naslonjača. Otroci hitro prerastejo obleke, igrače in opremo, kot so stajica, voziček ali avtosedež. Ko torej kupujete rabljeno otroško opremo, navadno kupujete stvari, ki so bile zelo malo rabljene, hkrati pa prihranite veliko denarja. Če kupite rabljeno opremo, boste lahko vašemu otroku kupili več stvari, torej več oblačil, več igrač, več knjig … V primeru, da vašemu otroku določena stvar ne bo preveč všeč, se tudi ne boste počutili slabo, saj za stvar niste zapravili veliko.

SLABOSTI NAKUPA RABLJENE OTROŠKE OPREME

Avtosedeži so najdražja otroška oprema, ki jo bo vaš otrok potreboval. Strokovnjaki svetujejo, da ne kupite rabljenih sedežev, saj nikoli ne morete biti čisto prepričani o njihovi varnosti in nepoškodovanosti. V bistvu ne boste nikoli popolnoma prepričani o varnosti katerekoli opreme, ki jo boste kupili. Če so vam všeč nove stvari in nakupovanje v trgovinah, ta način ne bo ravno pravi za vas.