Prosti čas in zabava

Kvalitetni otroški avtosedeži

8. aprila 2014

Rojstvo otroka, nekaj najlepšega, kar se nam lahko zgodi v življenju. A slednje s seboj prinese tudi številne skrbi, ena izmed njih je prav gotovo skrb za varnost malega nadobudneža. Otroški avtosedežiIzbira ustreznega avtosedeža je nemalokrat zelo težka naloga, pri kateri se številni znajdemo v resnih težavah. Pa nikakor ne zato, ker ne bi vedeli, kaj neki je najbolje za našega otroka, vendar zaradi ogromnega števila takšnih in drugačnih avtosedežev, ki se med seboj razlikujejo glede na model, proizvajalca in seveda ceno. Pri kupovanju otroškega avtosedeža je tako najpomembneje, da proučimo njegove lastnosti, pozorni pa moramo biti tudi na oranžno nalepko na kateri se nahaja napis ECE R 44/03. Nalepka nam zagotavlja, da je otroški avtosedež narejen po najnovejših varnostnih predpisih. Zaželeno je tudi, da si pred nakupom ogledamo varnostne teste za posamezne avtosedeže. V Sloveniji slednje izvaja AMZS, lahko pa jih najdemo tudi na strani proizvajalca, a je smiselno, da si ogledamo nevtralne teste, saj lahko proizvajalec v želji po čim večjem zaslužku teste nekoliko priredi.Pestra ponudba otroških avtosedežev preverite tukaj.

Pri nakupovanju otroškega avtosedeža je smiselno, da s seboj vzamemo tudi otroka. Pri izbiri sedeža, kateri mora biti prilagojen otrokovi teži in starosti, ga posadimo v posamezne avtosedeže in preverimo njihovo udobnost. S tem si bomo prihranili marsikatero težavo, s katero bi se srečevali kasneje med vožnjo. Vendar to še nikakor ni vse. Pomembno je, da preverimo, kako se otroški sedež prilega sedežu avtomobila in kako poteka njegovo vstavljanje. Pri nameščanju otroškega avtosedeža moramo vedno uporabljati varnostne pasove.

In kdaj neki je čas, da se odpravimo po nov avtosedež? Strokovnjaki menijo, da je potrebno sedež zamenjati takrat, ko vidimo, da otrok s temenom doseže zgornji rob sedeža. Kadar pa je naš otrok star več kot 3 leta, pa lahko brez težav kupimo jezdeca. Vsekakor je zaželeno, da slednjega še vedno kombiniramo z naslonjalom, saj tako otroku omogočimo, da ima boljšo oporo za glavo in hrbet. Prav glava in hrbet sta v primeru nesreče v največji nevarnosti. Ob nakupu sedeža se pogosto vprašamo tudi ali je smiselno slednjega namestiti na sprednji sedež. Odgovor je povsem preprost. Namestimo ga lahko le pod pogojem, da avto na sprednjem sovoznikovem sedežu nima vklopljenega airbaga oziroma zračne blazine. V kolikor je slednja vklopljena, moramo najprej poskrbeti, da izklopimo delovanje slednje blazine, šele nato pričnemo z nameščanjem sedeža.

Strokovnjaki svetujejo, da ne uporabljamo sedežev, ki bi bili starejši kot 10 let, saj slednji ne ustrezajo več najnovejšim standardom glede varnosti otroka. Prav tako moramo biti pozorni, da ne pride do kakršnih koli poškodb sedeža. Čim poškodbe zaznamo, je smiselno, da se nemudoma odpravimo po nov sedež. Tudi pred nakupom vedno preverimo, da je sedež nepoškodovan. Otrok je naš največji zaklad in pomembno je, da mu zagotovimo najvišjo možno varnost.