Prosti čas in zabava

Musklfibr – ne, hvala!

27. maja 2014

Športna prehranaŽe stari Grki in Rimljani so vedeli, kaj je prava športna prehrana. Zavedali so se, da potrebujejo športniki poseben način prehrane. Petsto in več let pred našim štetjem so pred olimpijskim igrami športniki pojedli kar nekaj kilogramov mesa in kruha. Prav taka posebna športna prehrana je pripomogla k temu, da so osvajali odlične rezultate. Danes je seveda vse drugače. Za optimalne rezultate, vzdržljivost in zdravje ne zadostuje na kilograme mesa, temveč je pomembna drugačna športna prehrana. Vedeti je treba, da če športna prehrana ni ustrezna, se to kmalu pozna tako na rezultatih, kot tudi na tem, da so posamezniki bolj dovzetni za razne bolezni in poškodbe.

Posebna športna prehrana je nujna za vse, ki se ukvarjate s športom. Ni pomembno, ali ste rekreativec ali vrhunski športnik, ali pa se le občasno odpravite na kolesarjenje ali v hribe. Za vaše telo so vsekakor pomembni vitamini in minerali, ki zagotovijo dvig energije. Poskrbite, da boste zdravo in redno jedli. Hrano, ki jo uživate, naj bo bogata s hranili, z ogljikovimi hidrati, beljakovinami in manj mastno hrano.

V današnjem svetu je težko vse našteto zaužiti z vsakodnevnimi obroki. Vemo, da je tudi hrana vse manj obogatena s hranili, pomembnimi za naše telo. Zato si že mnogi pomagajo s prehranskimi dopolnili. Tovrstna dopolnila so še kako pomembna za to, da bo vaša športna prehrana ustrezna. Razni prehranski dodatki športnikom pomagajo pri učinkovitosti in vzdržljivosti, hkrati ščitijo telo, dvigujejo energijo in poskrbijo za pravilno delovanje imunskega sistema. Športna prehrana mora postati del vsakdanjika vsakega športnika ali rekreativca … Športna prehrana so na primer tudi izotonični napitki in proteinske tablice; oboje je odlično za zviševanje energije vašega telesa – pred, med in po vadbi. In ne pozabite, prehranski dodatki so dodatki, ne nadomestki vaše prehrane.

Zdrava, energijska, regeneracijska hrana in najmanj dva litra vode na dan, to je prava športna prehrana. In še nekaj, z redno in ustrezno športno prehrano zagotovo ne boste doživeli tako imenovanega musklfibra.