Avtomobili in oprema

Najcenejši otroški avtosedeži

14. februarja 2017

Otroški avtosedeži niso pomembni samo z vidika otrokove varnosti, vendar tudi njegovega počutja. Otrok se mora v avtosedežu udobno počutiti.

otroški avtosedeži

Da se bo otrok v avtosedežu udobno počutil moramo poskrbeti, da bi varnostni pas prilagojen otrokovi velikosti. Varnostni pas mora vedno potekati preko ramen in nikoli preko vratu. Otroški avtosedeži se morajo zato prilagoditi otrokovi velikosti in njegovi teži. Razvrščani so v različne skupine in naloga staršev je, da izberejo pravo skupino. Ker so se v preteklosti pogosto dogajale nesreče, ko so si otroci sami odpirali varnostne pasove, so nekateri proizvajalcih avtosedežev uvedli sistem, ki opozarja, kdaj je otrok odpel varnostni pas. Otroški avtosedeži so tako postali še bolj varni. Proizvajalci ničesar ne morejo narediti na področju odpenjanja samih varnostnih pasov, saj zakonodaja določa, da mora biti slednje čim bolj preprosto, kar je smiselno v primeru prometne nesreče, da reševanje ponesrečencev poteka hitreje, vendar pa morajo starši kljub temu dobiti neko opozorilo, kaj neki počnejo njihovi mali nedebudneži. Prav tako je potrebno otroke poučiti, da med vožnjo ne smejo plaziti po vozilo, vendar morajo biti tako kot mamica in oče pripeti z varnostnim pasom. Otroci so zelo razumna bitja in bodo razumeli. Otroški avtosedeži pa morajo biti pripeti z varnostnim pasom tudi v času, ko v njih ni otroka, saj se lahko tudi v tistem času pripeti prometna nesreča. Nepripeti otroški avtosedež bi tako poletel po avtomobilu in bi lahko kakšnega izmed potnikov tudi poškodoval. Zakonodaja na področju otroških avtosedežev je stroga, vendar kljub temu strokovnjaki opažajo, da se otroški avtosedeži ne uporabljajo pravilno. Vsako leto ujamejo tudi nekaj voznikov, ki vozijo otroke brez otroškega avtosedeža, nekateri sedijo v naročju pri mamicah, spet drugi so sami na zadnjih sedežih.

V primeru, da avtosedeži niso pravilno nameščeni, je zagrožena kažen 125 EUR, kar pa je veliko premalo v primerjavi z ogroženostjo in igranjem z zdravjem in življenjem svojih otrok.