Prosti čas in zabava

Televizija danes

13. februarja 2017

Okoli 80 % prebivalstva v Sloveniji preživi od tri do pet ur pred televizijskim ekranom. Tako pač je, brez televizije dandanes ne gre. Zanimivo je, da le en odstotek prebivalcev nima televizorjev.

Kaj sploh je televizija?

Televizija je naprava, ki prenaša gibajoče in negibajoče slike in zvoka. Prvi televizijski signal so oddajali leta 1936. Takrat je v Berlinu potekala olimpiada. Paul Nipkow je leta 1883 izumil plošče s spiralno nameščenimi luknjicami. Tako so dobili sliko predmeta na ekranu. V Ameriki so imeli prve televizije že v pedesetih letih. Pri nas jih takrat že ni bilo. Leta 1949 je bil v Sloveniji ustanovljen prvi TV – laboratorij. Nekaj let kasneje, v letu 1960 so gledalci že lahko spremljali televizijo, ki je oddajala že pet dni v tednu. Kdor je imel takrat televizijo pri nas, je lahko spremljal evrovizijo in skoke v Planici.

televizijaNajbolj gledan program, po raziskavah je POP TV. Je komercialen program, zraven spada še Kanal A. Imamo še dva nacionalna programa to sta SLO 1 ter SLO 2. Slaba plat televizije je, da lahko od nje postanemo odvisni. Veliko otrok preživi skoraj ves prosti čas pred TV zaslonom, kar pa za možgane ni dobro. Televizija ima tudi dobro plat, saj se lahko naučimo veliko novega in sprostimo svoje možganske celice za trenutek. Danes ima televizija še veliko drugih funkcij. Lahko se povežemo s spletom, predvajamo razne vsebine kot so glasba, slike… Najnovejši TV sprejemniki imajo ločljivost zaslona HD. Poznamo pa tudi tehnologijo 4K, ki nam omogoča visoko resolucijo zaslona (3840 x 2160). Tako vidimo štirikrat več podrobnosti kot je na primer pri Full HD. Da nam popolno ostrino in žive barve. Kabelska televizija nam omogoča veliko izbiro porgramov ter druge ugodnosti.

Najbolj znani proizvajalci TV sprejemnikov so Panasonic, LG, Samsung, Philips, Sony in številna druga. Najbolj drage televizije so tiste, ki imajo ukrivljen zaslon. Nekatere imajo tako tanke robove kot pametni telefoni. SMART televizorje lahko primerjamo s tablicami in pametnimi računalniki. V zadnjih treh letih so se močno razvila.