Prosti čas in zabava

Otroški avtosedeži

3. decembra 2013

Otroški avtosedežiOtroški avtosedeži so obvezna otroška oprema vse do otrokove višine 150 cm, oz. približno 36 kilogramov. Na trgu je vedno več izredno privlačnih oblik in modelov otroških avtosedežev, ki jih otroci nujno potrebujejo za varno vožnjo v avtomobilu. V Sloveniji je že nekaj časa povsem normalno, da se otroke vozi le v avtosedežih, marsikje po svetu pa temu še ni tako. Raziskave in testiranja so pokazala, da le kakovostni otroški avtosedeži zagotavljajo otrokovo varnost in zmanjšanje možnosti za težke poškodbe v primeru nesreče.

Nekaj časa nazaj je bil izredno popularen Römer-jev avtosedež King Plus z motivom črno bele kravice. Trenutno je na voljo v več različnih enobarvnih odtenkih, ter v motivu zebre in žirafe. Zanimivo, kako lahko kakšni otroški avtosedeži pritegnejo ravno zaradi motiva prevleke. Morda ni tako neumno, da proizvajalci naredijo takšne privlačne prevleke, saj s tem pritegnejo otroke, ki potem radi in z veseljem sedijo v avtosedežih, starši pa imamo manj težav s prepričevanjem, da je potrebno sedeti ravno v avtosedežu.

Otroški avtosedeži so pogosto v dokaj temnih odtenkih, ki so manj občutljivi na umazanijo. Je že res. Da večina avtosedežev omogoča snemanje prevleke in pranje pri nizkih temepraturah, vendar je za določene madeže to premalo in je zato lažje, da so prevleke iz temnejših odtenkov, kjer se ostanki madežev ne vidijo toliko kot na svetlejših odtenkih. Posebnost pa so tako imenovane poletne prevleke, ki so seveda pralne tudi na 60 stopinjah, te so namreč po večini bele ali zelo svetlih odtenkov drugih barv.

Pri izbiri pazite tudi na barvo avtosedeža, da bo otrok rad sedel v njem in si boste prihranili kar nekaj časa, če bo otrok z veseljem planil vanj. Ko recimo izbirate nov avtosedež višje skupine, naj otrok izbere med ponujenimi barvami oz. motivi. Otroški avtosedeži so le namenjeni otrokom, zato dovolite, da imajo vsaj pri izbiri barve nekaj besede pri nakupu.